Witamina E

  (26)

Organizm do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji potrzebuje antyoksydantów. Związki te mają za zadanie zwalczać wolne rodniki, których nadmiar powoduje uszkodzenia komórek ciała. Jednym z ważniejszych antyoksydantów jest witamina E. Jej głównym źródłem są oleje roślinne i orzechy. Dostępne są także preparaty doustne, które polecane przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik.

Sortuj według
Witamina E

Witamina E

Czym jest witamina E?

Witamina E należy do grupy tokoferoli i jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. To silny antyoksydant, który zwalcza nadmiar wolnych rodników w organizmie. Związek ten jest wrażliwy na wysoką temperaturę, światło i metale, takie jak np. miedź i żelazo. Wobec tego pokarmowe źródła oraz preparaty witaminy E powinny być przechowywane w zacienionym i suchym miejscu w szklanych lub plastikowych opakowaniach.

Dobrym źródłem witaminy E są produkty roślinne np. oleje, orzechy i zielone warzywa liściaste. Witaminę E można przyjmować też pod postacią suplementów w formie kapsułek, tabletek lub kropli. Co ważne witamina ta wchłania się 2 razy lepiej z pokarmów niż źródeł syntetycznych.

Niedobory witaminy E występują rzadko. Mogą pojawić się w przypadku biegunki tłuszczowej, zaburzeń wchłaniania tokoferoli lub stosowania diety niskotłuszczowej. Z drugiej strony witaminę E trudno przedawkować. Mimo to warto trzymać się zalecanych dziennych dawek do spożycia, aby uniknąć niepożądanych skutków ubocznych.

Witamina E – funkcje i rola w organizmie

Witamina E poza właściwościami antyoksydacyjnymi pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Oto najważniejsze z nich:

  • wzmacnia odporność,
  • poprawia wydolność mięśni,
  • przyspiesza proces gojenia się ran,
  • wspiera płodność kobiet i mężczyzn,
  • wspiera strukturę naczyń krwionośnych,
  • spowalnia proces starzenia się organizmu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i zatorów,
  • chroni przed wystąpieniem choroby Alzheimera i Parkinsona,
  • wspomaga leczenie chorób oczu np. zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu miażdżycy.

Przyjmowanie witaminy E w kapsułkach (lub dostarczanej wraz z pożywieniem) poleca się zwłaszcza osobom w wieku rozrodczym. U mężczyzn pobudza produkcję nasienia, u kobiet – wspomaga owulację i prawidłową pracę jajników. Czy powinno się więc rozpocząć jej suplementację przed ciążą? Tak, jeśli lekarz nie widzi przeciwwskazań. Najlepiej wdrożyć ją na ok. 3 miesiące przed planowanym poczęciem.

Witamina E jest niezbędna przyszłym mamom – chroni przed wadami wrodzonymi, zaburzeniami wzroku oraz układu nerwowego dzieci. Najlepiej dostarczać ją wraz z pokarmem. Chcąc stosować suplementy w ciąży z witaminą E, warto najpierw skonsultować się z lekarzem.

Witamina E – silny antyoksydant

Witamina E, podobnie jak witamina C oraz cynk, należy do grupy antyoksydantów. Ich zadaniem jest chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które powstają na skutek:

  • stresu,
  • promieniowania UV,
  • palenia papierosów,
  • spożywania alkoholu,
  • stosowania przetworzonej diety,
  • oddychania zanieczyszczonym powietrzem.

Nadmiar wolnych rodników wywołuje stres oksydacyjny, który przyspiesza starzenie się skóry i sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, układu nerwowego oraz nowotworów.

Jak dawkować witaminę E?

Normy spożycia witaminy E ustala Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. W ciągu doby należy przyjmować ją w następujących ilościach:

  • Niemowlęta do 6 miesiąca – 4 mg,
  • Niemowlęta od 7 do 11 miesiąca – 5 mg,
  • Dzieci 1-6 lat – 6 mg,
  • Dzieci 7-9 lat – 7 mg,
  • Chłopcy 10-18 lat – 10 mg,
  • Mężczyźni od 19 roku życia – 10 mg,
  • Dziewczęta 10-18 lat – 8 mg,
  • Kobiety od 19 roku życia – 8 mg,
  • Kobiety w ciąży – 10 mg,
  • Kobiety karmiące – 11 mg.

Witaminę E należy uzupełniać przede wszystkim z dietą. Jeśli jest taka potrzeba, można wdrożyć suplementację. Witamina E w kapsułkach i tabletkach najlepiej sprawdzi się u dorosłych lub nastolatków. Dzieciom polecana jest witamina E w kroplach. Suplementacja w ciąży powinna być omówiona z lekarzem.

Dlaczego warto łączyć witaminę E z witaminą A?

Niektóre składniki warto ze sobą łączyć. Przykład stanowi witamina A+E zwiększająca ochronę przed działaniem wolnych rodników.

Witamina A pełni kilka istotnych funkcji:

  • wspiera odporność,
  • wpływa na prawidłowy rozwój płodu,
  • reguluje proces złuszczania naskórka,
  • wykazuje właściwości przeciwutleniające,
  • uczestniczy w wytwarzaniu rodopsyny – barwnika wspierającego proces widzenia.

Przyjmowanie obu witamin polecane jest w przypadku:

  • niedoborów odporności,
  • wad i zaburzeń widzenia,
  • profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • wystąpienia pierwszych objawów starzenia się skóry.

Co ważne, witaminy te mogą wchodzić w interakcje m.in. z lekami przeciwzakrzepowymi, dlatego przed wdrożeniem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem.

Na co działa witamina E Dr. Max?

W czym pomaga witaminą E?

W czym jest dużo witaminy E?

Marki powiązane z kategorią: Witamina E