Trany i oleje rybne
Właściwości zdrowotne tranu
Ze względu na bogaty skład tran posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które wpływają na kondycję całego organizmu. Pozytywny wpływ zażywania tranu dotyczy między innymi zwiększonej odporności, lepszego nastroju, zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także minimalizacji ryzyka różnych chorób. Tak szerokie działanie suplementu wynika z jego bogactwa składników odżywczych. W jednej kapsułce lub miarce tranu mieści się wiele substancji, których w większości przypadków człowiek nie jest w stanie dostarczyć sobie poprzez codzienną dietę. Najważniejsze składniki tego suplementu to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, D i E.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe to bardzo istotny element zdrowej i zbilansowanej diety. Występują głównie rybach i owocach morza, które są rzadziej spożywane w Polsce. W skład wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wchodzą kwasy:
- Omega-3 – działają przeciwzapalnie, budują błony komórkowe i wspierają układ krążenia,
- Omega-6 – usprawniają działanie układu nerwowego, regulują gospodarkę hormonalną, wspomagają leczenie chorób skóry,
- EPA – obniżają ciśnienie krwi, regulują cykl menstruacyjny i zmniejszają poziom złego cholesterolu,
- DHA – poprawiają nastrój, zwiększają poziom energii, oczyszczają organizm z toksyn.
Witaminy
Oprócz zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tran to również źródło trzech ważnych dla zdrowia witamin:
- Witamina A – wspiera prawidłowe widzenie, stymuluje wzrost tkanki nabłonkowej oraz pozostałych komórek w organizmie, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia skórę,
- Witamina D – niezbędna do prawidłowego wchłaniania innych składników odżywczych, normalizuje metabolizm, reguluje sen, regeneruje układ nerwowy, wspomaga pamięć i ułatwia koncentrację,
- Witamina E – neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzeniowe, przyspiesza gojenie i regenerację tkanek, działa przeciwzakrzepowo.
Tran – kiedy warto go stosować?
Istnieje wiele powodów, dla których warto rozważyć suplementację tranu. Ze względu na działanie wspierające prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego tran to suplement diety zalecany szczególnie w okresie przeziębienia i grypy. Warto zażywać go zatem przede wszystkim jesienią, zimą oraz wczesną wiosną, gdy organizm jest bardziej narażony na czynniki chorobotwórcze. Suplementację tranu powinny dodatkowo rozważyć osoby prowadzące intensywny tryb życia – zwłaszcza jeśli towarzyszy mu stres, uboga w składniki odżywcze dieta oraz używki.
Tran dla dzieci
Ze względu na zawartość witaminy A i D tran powinny przyjmować w szczególności dzieci i młodzież posiadające wyższe od dorosłych zapotrzebowanie na te składniki odżywcze. Tran w tabletkach pomaga w osiągnięciu prawidłowego wzrostu, ponieważ wspiera budowę kości i pozostałych tkanek. Ponadto spożywanie tranu ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie poznawcze, co ułatwia dzieciom skupienie i przyswajanie wiedzy w szkole.
Tran dla seniorów
Również osoby starsze doświadczą wielu korzyści zdrowotnych wynikających z suplementacji tranu. Ich układ odpornościowy nie działa już tak sprawnie jak w przypadku młodych organizmów, dlatego warto zapewnić mu dodatkowe wsparcie w postaci tranu. Seniorzy to również osoby częściej narażone na różnego rodzaju choroby przewlekłe wynikające ze stanów zapalnych w organizmie. Ponieważ tran posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy, wspomaga leczenie tego rodzaju dolegliwości.
Kto jeszcze powinien rozważyć suplementację tranu?
Wyżej wymienione składniki tranu, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, D oraz E posiadają znacznie więcej właściwości cennych dla organizmu. Ze względu na to regularne zażywanie tranu przyniesie poprawę stanu zdrowia także w przypadku:
- bólów reumatycznych i chronicznego zapalenia stawów,
- podwyższonego cholesterolu,
- depresji,
- miażdżycy,
- nadwagi,
- trądziku,
- cukrzycy typu 2,
- nadciśnienia,
- przewlekłego zmęczenia.
Tran – działanie profilaktyczne
Oprócz wsparcia w leczeniu już istniejących chorób oraz dolegliwości tran posiada również liczne właściwości profilaktyczne. Warto zatem zażywać tran, żeby ograniczyć do minimum ryzyko:
- krzywicy,
- osteoporozy,
- nowotworów (między innymi jelit, jajników oraz piersi),
- choroby Alzheimera,
- zwyrodnienia plamki żółtej,
- zawałów,
- udarów.
O jakiej porze dnia przyjmować tran?
Dla lepszej przyswajalności składników zawartych w tranie warto wypracować stałe pory przyjmowania suplementu. Zapobiega to również ewentualnemu pominięciu dawki preparatu. Zależnie od zaleceń producenta tranu i indywidualnych preferencji osoby zażywającej preparat tran można przyjmować raz lub dwa razy dziennie. Najlepiej zażywać go w czasie jedzenia posiłków, na przykład do śniadań i kolacji. Zminimalizuje to ryzyko nieprzyjemnego odbijania po spożyciu tranu i ułatwi pamiętanie o suplemencie.
Tran – czy są jakieś przeciwskazania do stosowania?
Ponieważ tran ma pochodzenie organiczne, stanowi wyjątkowo bezpieczny dla zdrowia suplement diety. W większości przypadków można wybierać zarówno tran dla dorosłych, jak i tran dla dzieci powyżej 4. roku życia. Istnieją jednak pewne przeciwskazania do jego stosowania. To między innymi:
- ciąża,
- antybiotykoterapia,
- kamica nerkowa,
- hiperkalcemia,
- sarkoidoza,
- leki przeciwzakrzepowe,
- inne leki wzmacniające odporność.
Bezpieczeństwo zażywania tranu
Żeby mieć pewność co do bezpieczeństwa suplementu dla swojego zdrowia, najlepiej skonsultować jego zażywanie z lekarzem. Pomoże on na przykład w określeniu bezpiecznego odstępu między antybiotykoterapią a suplementacją tranu. Powszechnie wiadomo, że nie należy łączyć tranu z innymi suplementami diety o podobnym składzie, ponieważ można wówczas doprowadzić do nadmiaru niektórych składników odżywczych w organizmie. Największe niebezpieczeństwo stwarza przedawkowanie witaminy A, którego objawami są między innymi zaburzenia układu nerwowego, brak apetytu, poliuria, ból głowy oraz wzrost masy ciała.
Jak dawkować tran, aby był skuteczny?
Jak każdy suplement tran posiada określone zalecenia dotyczące spożywania. Należy przestrzegać wytycznych zamieszczonych w ulotce suplementu. Ma to duże znaczenie ze względu na różną zawartość składników odżywczych w poszczególnych produktach. Dla bezpieczeństwa warto zatem wziąć pod uwagę także maksymalne dzienne spożycie witaminy A (800 µg dla osoby dorosłej) i witaminy D (200 µg). W przypadku osób niepełnoletnich wartości te różnią zależnie od wieku dziecka. Najlepiej skonsultować odpowiednią dawkę tranu z lekarzem, który bierze pod uwagę także dietę pacjenta i przyjmowane przez niego leki.
Tran w płynie czy w kapsułkach?
Zarówno tran w płynie, jak i tran w kapsułkach posiada indywidualne wady i zalety dotyczące spożywania i skuteczności. Dobór suplementu diety w określonej postaci najlepiej dostosować do własnych potrzeb i preferencji. Niezależnie od rodzaju tranu warto wybrać suplement w opakowaniu chroniącym przed światłem. Ekspozycja tranu na promienie słoneczne doprowadza do utleniania jego składników i utraty właściwości przez preparat.
Tran w tabletkach
- Forma płynna zamknięta w żelowej kapsułce.
- Tran w kapsułkach nie posiada smaku.
- Zapewnia stałą dawkę suplementu.
- Wygodniejszy do zażywania w podróży.
- Duże kapsułki mogą być trudne do przełknięcia.
Tran do picia
- Tran w płynie posiada wyższą zawartość składników odżywczych.
- Naturalny tran w płynie ma nieprzyjemny, rybny posmak.
- Można znaleźć tran smakowy, na przykład cytrynowy albo malinowy.
- Ułatwia przełykanie.
- Trudniej o precyzyjne odmierzanie suplementu.
Tran a olej rybi – czym się różnią?
Chociaż określenia tran i olej rybi są często stosowane zamiennie, warto wiedzieć, że w rzeczywistości dotyczą one dwóch różnych suplementów. Trzeba mieć to na uwadze, jeśli zależy Ci na konkretnych właściwościach preparatu.
Po czym poznać prawdziwy tran?
Prawdziwy tran jest pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Dokładne źródło pochodzenia zawsze zawarto w jego składzie, co daje gwarancję określonych właściwości suplementu. Tylko oryginalny tran zawiera wszystkie wymienione wyżej składniki odżywcze. Posiada dzięki nim szeroki zakres oddziaływania na ludzki organizm.
Olej rybi – czym różni się od tranu?
W przeciwieństwie do tranu olej rybi może pochodzić z wątroby dowolnej innej ryby. Dlatego podczas kupowania oleju rybiego warto upewnić się, czy w składzie suplementu podano dokładne źródło oleju. Aktualnie najpopularniejszy olej rybi na rynku to ten pozyskiwany z wątroby rekina. Zawiera on alkiloglicerole, skwalan i kwasy omega-3. Ostatni składnik posiada jednak w oleju rybim znacznie mniejsze stężenie od tranu. Można zatem przyjmować olej rybi na odporność, jednak nie zapewnia on innych właściwości, które gwarantuje tran.