Herbata na przeziębienie – jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

12. 10. 2023 · 6 minut czytania

Klasyczne herbaty i napary ziołowe są bogate w związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym. Zobacz, co warto pić, aby zwalczyć sezonowe przeziębienie.

Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Herbata na przeziębienie – jak zrobić herbatę rozgrzewającą?

Herbata, w zależności od rodzaju, może wpływać korzystnie m.in. na procesy trawienia, funkcjonowanie układu krążenia czy wsparcie odporności. Z tego względu wiele osób, chętnie po nią sięga w okresach wzmożonych przeziębień. Czy faktycznie picie herbaty może łagodzić objawy przeziębienia? Jaka herbata jest dobra na przeziębienia? Sprawdź poniżej!

Czy herbata pomaga na przeziębienie?

Herbata jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości, głównie ze względu na zawartość polifenoli. Polifenole są związkami o działaniu antyoksydacyjnym. Mogą one sprzyjać zmniejszeniu stanu zapalnego organizmu, który pojawia się m.in. przy przeziębieniu. Substancje te to przede wszystkim:

  • Kemferol,
  • Luteolina,
  • Katechiny,
  • Apigenina,
  • Kwercetyna,
  • Epikatechina.

Dodatkowo w herbacie obecne są witaminy i minerały, takie jak np.:

  • Cynk;
  • Potas;
  • Fosfor;
  • Witamina E;
  • Witamina K;
  • Witaminy z grupy B.

Ponadto herbata dobrze nawadnia organizm, a także wykazuje działanie rozgrzewające, w związku z czym może być stosowana jako wsparcie przy łagodzeniu objawów przeziębienia.

Czy herbata pomaga na przeziębienie

Jakie znamy rodzaje herbat?

  • Biała – powstaje z młodych pąków i liści zbieranych wczesną wiosną. Wyróżnia ją słomkowa barwa. Ma o wiele mniej garbników w porównaniu do pozostałych rodzajów herbaty, przez co jej smak i aromat jest łagodniejszy. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji.
  • Zielona – powstaje z liści zebranych wczesną wiosną, które również nie są fermentowane. Liście po zebraniu są odkładane do zwiędnięcia. Następnie poddaje się je parowaniu i suszeniu. Dzięki tym procesom herbata uzyskuje oliwkowo-zielony kolor.
  • Żółta – mniej znana w Europie. Uznawana za jedną z najlepszych herbat. Proces jej powstawania jest podobny, jak w przypadku zielonej herbaty. Różnicą jest tutaj wydłużony proces suszenia, w trakcie którego dochodzi do utleniania polifenoli. Żółta herbata przechodzi przez proces częściowej fermentacji. Poszczególne etapy produkcji nadają jej bursztynowy kolor i subtelny smak.
  • Czerwona – wyróżnia ją charakterystyczny korzenny i lekko ziemisty smak. Ma na to wpływ proces leżakowania i fermentacji liści. Co ciekawe, leżakowanie liści może trwać nawet kilka lat.
  • Czarna – najpopularniejszy rodzaj herbaty. Zebrane liście początkowo poddawane są więdnięciu, a następnie rolowaniu, fermentacji i suszeniu. Napar z czarnej herbaty ma intensywny smak i ciemnobrązowy kolor, m.in. ze względu na wysoką zawartość garbników.
  • Herbaty ziołowe – to napary z suszonych ziół, kwiatów lub korzeni roślin. Podobnie jak klasyczne herbaty są źródłem polifenoli i składników mineralnych.
  • Herbaty owocowe – ten rodzaj herbaty jest mieszanką suszonych lub kandyzowanych owoców z dodatkiem liści i kwiatów herbaty. Wyróżnia je orzeźwiający smak i wysoka zawartość prozdrowotnych składników aktywnych.

Jaka herbata na przeziębienie?

Sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych to powszechny problem, z którym boryka się wielu z nas każdego roku. Jednym z domowych sposobów na przeziębienie jest picie herbaty. Przy wyborze odpowiedniego produktu, warto zwrócić uwagę na jego jakość i pochodzenie. Dobra herbata to taka, która jest świeża i aromatyczna, a jej liście mają wyrazisty kolor i zapach. Unikaj herbat, które mają sztuczne dodatki, a także tych, których liście są matowe i pozbawione aromatu.

Poza klasyczną herbatą sprawdzą się różnego rodzaju zioła bądź ich mieszanki. Polecane herbaty ziołowe na przeziębienie to m.in.:

  • Lipa,
  • Mięta,
  • Szałwia,
  • Hibiskus,
  • Tymianek,
  • Rumianek,
  • Czarny bez,
  • Ziele krwawnika,
  • Babka lancetowata,
  • Jeżówka purpurowa.

Jaka herbata na przeziębienie?

Sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych to powszechny problem, z którym boryka się wielu z nas każdego roku. Jednym z domowych sposobów na przeziębienie jest picie herbaty. Przy wyborze odpowiedniego produktu, warto zwrócić uwagę na jego jakość i pochodzenie. Dobra herbata to taka, która jest świeża i aromatyczna, a jej liście mają wyrazisty kolor i zapach. Unikaj herbat, które mają sztuczne dodatki, a także tych, których liście są matowe i pozbawione aromatu.

Poza klasyczną herbatą sprawdzą się różnego rodzaju zioła bądź ich mieszanki. Polecane herbaty ziołowe na przeziębienie to m.in.:

  • Lipa,
  • Mięta,
  • Szałwia,
  • Hibiskus,
  • Tymianek,
  • Rumianek,
  • Czarny bez,
  • Ziele krwawnika,
  • Babka lancetowata,
  • Jeżówka purpurowa.
Jaka herbata na przeziębienie

Z czym herbata na przeziębienie?

Napary z ziół i herbaty warto wzbogacać prozdrowotnymi składnikami, takimi jak np. korzenne i rozgrywające przyprawy, miody ekologiczne, owoce czy syropy owocowe. Zawierają one bowiem wiele cennych składników, które pomogą zwalczyć infekcję i przyspieszą powrót do formy. Co warto dodać do herbaty na przeziębienie? Oto przykładowe propozycje:

  • Chilli – zawiera kapsaicynę o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Udrażnia górne drogi oddechowe i działa rozgrzewająco,
  • Imbir – wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, rozgrzewające i przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie i przeciwbólowo,
  • Miód – jest bogaty w witaminy i składniki mineralne wspierające pracę układu odpornościowego w tym witaminę C, witaminy z grupy B i cynk. Sprawdź, np. Królowa Pszczół, Polski wielokwiatowy Miód nektarowy,
  • Kurkuma – zawiera kurkuminę, która jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Aby zwiększyć biodostępność kurkuminy, warto spożywać ją z pieprzem,
  • Goździki – łagodzą ból gardła i wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Są bogate w związki organiczne, które wykazują działanie przeciwbólowe i lekko znieczulające,
  • Cynamon – związki obecne w cynamonie działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Ponadto zmniejszają stan zapalny gardła i obrzęk błon śluzowych nosa, łagodząc przy tym uporczywy katar,
  • Kardamon – łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Ułatwia oddychanie, działa przeciwdrobnoustrojowo i rozgrzewająco,
  • Syropy owocowe – w zależności od rodzaju, są bogate w witaminę C, flawonoidy i składniki mineralne, które wspierają pracę układu odpornościowego. Polecane są zwłaszcza syropy z czarnego bzu, malin, aceroli, dzikiej róży, derenia, rokitnika czy aronii. Sprawdź, np. Naura Sok z aronii,
  • Świeże lub suszone owoce – podobnie jak syropy zawierają związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Do rozgrzewającej herbaty sprawdzą się np. cytrusy, maliny czy dzika róża.

Jeżeli szukasz herbaty na zimę, z dodatkiem imbiru i cynamonu, sprawdź, np. Brown House & Tea Winter Tea czarna herbata z pomarańczą i przyprawami. Zobacz również, Dary Natury BIO Ekologiczna herbatka uodporniającaHerbata Drogi Oddechowe Dr. Max oraz Herbapol Herbatka fix Zatoki, suplement diety.

W sezonie jesienno-zimowym warto także zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę, która będzie bazować na produktach wspierających odporność takich jak np. owoce, warzywa, tłuszcze roślinne czy pełnowartościowe białko. Dodatkowo przydatne mogą się okazać suplementy na odporność i wzmocnienie, które zawierają witaminy, składniki mineralne, wyciągi z ziół i owoców, a także kwasy tłuszczowe omega-3.

Herbata na przeziębienie – przepis

Przygotowując herbatę na przeziębienie, można do niej użyć mieszanki ziół, suszonych owoców, przypraw czy domowych syropów. Sprawdź przepis na herbatę z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Owocowo-ziołowa herbata na przeziębienie

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych kwiatów lipy,
  • 1 łyżeczka soku z aronii,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 plasterki imbiru,
  • 3-4 goździki,
  • Ćwiartka pomarańczy,
  • Szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Wsyp suszoną lipę do rondelka i zalej gorącą wodą w temperaturze ok. 95 ℃ (pamiętaj, aby nie zalewać ziół wrzątkiem).
  2. Napar zaparzaj pod przykryciem przez ok. 7-10 minut.
  3. W kubku umieść ćwiartkę cytryny (wcześniej delikatnie wyciśnij z niej część soku), goździki, imbir i cynamon.
  4. Przelej do kubka odcedzony napar z lipy i całość dokładnie wymieszaj. Napar odstaw na kilka minut, aby lekko ostygł.
  5. Do naparu dodaj sok z aronii i miód. Całość wymieszaj.
  6. Napój jest gotowy do spożycia.
Z czym herbata na przeziębienie

Herbata na przeziębienie – podsumowanie

Picie herbat i naparów ziołowych to jedna z lepszych metod walki z sezonowym przeziębieniem. Składniki w nich zawarte stymulują układ odpornościowy, zawierają związki o charakterze przeciwzapalnym oraz zwalczającym wirusy i bakterie. Poza piciem herbaty warto dodatkowo zadbać o odpowiednią dietę i odpoczynek. Jeżeli jesteś przeziębiony, a Twoje objawy w przeciągu kilku dni nie ustępują lub wręcz uległy zaostrzeniu, niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem.

Źródła:

  1. Całka J. i in., Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbatyhttps://ptfarm.pl/pub/File/wydawnictwa/b_2008/1_2008/Artykul%2001%20Bromatologia%201-2008.pdf, [dostęp 04.10.2023 r.]
  2. Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., Herbaty — rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowaniahttp://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2014/473.pdf, [dostęp 04.10.2023 r.]
  3. Worobiej E., Tyszka K., Właściwości przeciwutleniające różnych rodzajów herbat czarnychhttps://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/659-664.pdf, [dostęp 04.10.2023 r.]
O autorze
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Jestem absolwentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach na kierunku Dietetyka ze specjalnością dietetyka kliniczna i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu na kierunku Sport ze specjalnością żywienie i suplementacja w sporcie. Po ukończeniu studiów zaciekawiła mnie tematyka edukacji żywieniowej. Swoją wiedzę dietetyczną i doświadczenie w pracy z pacjentami przekazywałam poprzez publikowanie specjalistycznych artykułów, przeprowadzanie tematycznych webinarów i prowadzenie zajęć z dietetyki w szkole policealnej. Od kilku lat zajmuję się copywritingiem, gdzie łącze ze sobą dwa moje największe zainteresowania – pisanie i dietetykę. Prywatnie jestem fanką książek historycznych i fantasy. W wolne weekendy wyjeżdżam w góry, a popołudniami ćwiczę fitness.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Jestem absolwentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach na kierunku Dietetyka ze specjalnością dietetyka kliniczna i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu na kierunku Sport ze specjalnością żywienie i suplementacja w sporcie....
Przeczytaj więcej od tego autora