Czy picie zielonej herbaty jest bezpieczne w ciąży?

30. 11. 2023 · 6 minut czytania

Zielona herbata jest znana ze swojego wpływu na pracę układu sercowo-naczyniowego i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Sprawdź, czy napój może być polecany kobietom w ciąży. 

Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Czy picie zielonej herbaty jest bezpieczne w ciąży?

Picie zielonej herbaty jest przez wiele osób uważane za element profilaktyki niektórych współczesnych chorób. Składnik wykazuje właściwości wspierające pracę układu krążenia i regulujące poziom cukru we krwi. Niektórzy stosują go również jako środek wspomagający odchudzanie. Czy napar z zielonej herbaty mogą pić kobiety w ciąży? Sprawdźmy! 

Czy zielona herbata szkodzi w ciąży? 

Zielona herbata jest otrzymywana z liści krzewów herbaty chińskiej (Camellia sinensis L.). Liście zaraz po zebraniu są poddawane suszeniu i podgrzewaniu. Dzięki temu hamuje się proces ich fermentacji. Wysuszone liście w dalszym ciągu utrzymują kolor zielony oraz nie są pozwijane, tak jak np. liście czarnej herbaty. Ten rodzaj herbaty zaraz po zaparzeniu ma zielonkawy kolor oraz delikatny smak z lekką nutą goryczy. 

Aby przygotować napar z zielonej herbaty, zalej łyżeczkę suszonych liści gorącą wodą w temperaturze około 70 °C, do maksymalnie 90 °C (unikaj wrzątku) i zaparzaj przez około 3-4 minuty. Uzyskany napar przelej przez sitko do filiżanki. Pamiętaj, aby nie wyrzucać od razu liści po zaparzeniu herbaty. Mogą one być zalane gorącą wodą jeszcze około 3 razy. Do zielonej herbaty opcjonalnie dodaj także plasterek cytryny, miód bądź naturalne soki i syropy, które urozmaicą jej smak. 

Na rynku dostępne są też różnego rodzaju suplementy z zieloną herbatą. Bazują na ekstraktach pozyskiwanych z liści, które wpływają m.in. na regulację pracy układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego, a także wspomagają trawienie. Zielona herbata jest też popularnym surowcem stosowanym do produkcji kosmetyków. Znajdziesz ją w takich produktach, jak np. lub Nivea Pianka oczyszczająca z zieloną herbatą.  

Zobacz też, jakie są polecane suplementy dla kobiet w ciąży

Czy zielona herbata szkodzi w ciąży? 

Picie zielonej herbaty w ilości do 2-3 filiżanek dziennie jest bezpieczne dla zdrowia i nie powinno wywoływać skutków ubocznych. Mimo to, w niektórych przypadkach należy ograniczyć jej spożycie. Do takich sytuacji zaliczają się: 

  • Anemia, 
  • Choroby żołądka, 
  • Ciąża i karmienie piersią
  • Nadwrażliwość na kofeinę, 
  • Wiek poniżej 12. roku życia, 
  • Stosowanie leków w chorobach układu krążenia. 

Jak się okazuje, kobiety w ciąży powinny zachować umiar w piciu zielonej herbaty. Jest to ważne z kilku powodów.  

  • Napój zawiera w swoim składzie kofeinę. Maksymalna dopuszczalna dzienna dawka kofeiny dla kobiet w ciąży wynosi 200 mg. Przykładowo w 100 ml zielonej herbaty parzonej przez 10 minut znajduje się od około 30 do 100 mg kofeiny. Różnice w zawartości kofeiny zależą od rodzaju herbaty. Pamiętaj, że im dłużej zaparza się zieloną herbatę, tym więcej kofeiny uwalnia się do naparu. 
  • Kolejną kwestią jest wysoka zawartość polifenoli w zielonej herbacie. Związki, mimo wielu prozdrowotnych właściwości, w nadmiarze mogą hamować absorpcję żelaza. W ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek znacznie wzrasta – z 18 mg/dobę u kobiet w wieku 19-50 lat, do aż 27 mg/dobę u kobiet w ciąży.  
  • Co więcej, po wypiciu zielonej herbaty zmniejsza się także wchłanianie kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. 
  • Nadmiar zielonej herbaty w ciąży może dodatkowo wpływać na nieprawidłowy rytm serca płodu,rozwój wad serca i wystąpienie nadciśnienia płucnego, które są wywołane przedwczesnym zamknięciem przewodu tętniczego płodu. Tego typu zaburzenia mogą mieć miejsce zwłaszcza w III trymestrze ciąży. 

Sprawdź również Flagolie mydło wegańskie zielona herbata i opuncja o zapachu opuncji i zielonej herbaty.  

Zielona herbata w pierwszym trymestrze

Zielona herbata w ciąży – właściwości

Spożywanie zielonej herbaty nie jest jednak przeciwwskazane w ciąży. Można ją wypijać, lecz w umiarkowanych ilościach. Co ważne, związki w niej zawarte mogą wpływać korzystnie na stan zdrowia matki i dziecka.  

  • Zielona herbata wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała. Okazuje się, że osoby regularnie pijące zieloną herbatę mają stosunkowo mniejszą zawartość tkanki tłuszczowej i obwodu talii, niż osoby niespożywające jej w ogóle. W przypadku kobiet w ciąży utrzymanie odpowiedniej masy ciała chroni m.in. przed rozwojem cukrzycy ciążowej oraz nadciśnienia ciążowego. Pamiętaj, że poza wypijaniem zielonej herbaty ważne jest utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety. 
  • Regularne picie zielonej herbaty w umiarkowanych ilościach przyczynia się także do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Dzieje się tak, za sprawą obecnych w niej katechin, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego. Zbyt wysokie ciśnienie tętnicze u kobiet w ciąży stanowi duże ryzyko zdrowotne, zarówno dla matki, jak i dziecka. Wobec tego zaleca się, aby w czasie ciąży kontrolować jego wartości i podejmować kroki, które mają na celu utrzymanie ciśnienia w normie. Jednym ze sposobów może być właśnie picie naparów z zielonej herbaty. 

Zielona herbata to również źródło wielu składników odżywczych  wpływających na prawidłowy rozwój płodu. Są to m.in.: 

  • Cynk, 
  • Miedź, 
  • Mangan, 
  • Witamina C, 
  • Witamina K, 
  • Karotenoidy, 
  • Aminokwasy, 
  • Kwasy organiczne. 
Ile można pić zielonej herbaty w ciąży?

Ile można pić zielonej herbaty w ciąży?

Kobiety w ciąży mogą wypijać około 1-2 filiżanek zielonej herbaty. Najlepiej, aby napar był łagodny i parzony tylko przez kilka minut. Kupując zieloną herbatę, zwróć uwagę na jej skład i pochodzenie. Wybieraj te, które mają postać wysuszonych liści oraz są pozyskiwane z ekologicznych źródeł. Sprawdź np. Brown House & Tea Jeju Sencha Green Tea, zielona herbata z wyspy Jeju.  

Dobrą opcją są też mieszanki herbat, które dodatkowo zawierają zioła, suszone owoce i kwiaty, takie jak np. Cafe Mon Amour Herbata liściasta zielona Las Marzeń i Biała Piwonia lub Cafe Mon Amour Herbata liściasta zielona Egipska Noc. Nie kupuj natomiast herbat, które w swoim składzie posiadają wzmacniacze smaku lub sztuczne aromaty. Pamiętaj też, że im tańsza herbata, tym gorsza jej jakość.

Będąc w ciąży, unikaj suplementów diety z zieloną herbatą. Na ten moment nie ma wystarczającej liczby badań potwierdzających ich bezpieczeństwo w tej grupie kobiet. Możesz jednak wprowadzić do swojej codziennej pielęgnacji kosmetyki z dodatkiem zielonej herbaty. Wykazują one działanie przeciwzapalne i łagodzące.  

Zielona herbata w ciąży – podsumowanie

Zielona herbata to prozdrowotny napój bogaty w polifenole, składniki mineralne i witaminy, które chronią organizm m.in. przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego czy zaburzeń glikemii. Jej obecność w diecie sprzyja także utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, zielona herbata powinna być spożywana przez kobiety w ciąży w umiarkowanych ilościach. Jej nadmiar może bowiem ograniczyć wchłanianie niektórych cennych dla zdrowia płodu składników odżywczych, a nawet wywołać groźne zaburzenia pracy serca. Pamiętaj, że nie należy jej całkowicie eliminować z diety. Dozwolone jest wypijanie do około 2 filiżanek dziennie. Jeżeli zastanawiasz się, czy w Twoim przypadku spożywanie zielonej herbaty jest bezpieczne, zapytaj o zdanie swojego ginekologa. 

Źródła:

  1. Arct J. i in., Zielona herbata, https://www.researchgate.net/profile/Katarzyna-Pytkowska/publication/305280182_Zielona_herbata/links/61a91142ca2d401f27bbf584/Zielona-herbata.pdf, [dostęp 06.11.2023 r.]
  2. Karwowska K., Wykorzystanie liści krzewu herbacianego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, https://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/02/ke2016.5-4.pdf, [dostęp 06.11.2023 r.]
  3. (red.) Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
  4. Nowak A., Klimowicz A., Zdrowotne oddziaływanie polifenoli zielonej herbaty (Camellia sinensis L.), http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2013/87.pdf, [dostęp 06.11.2023 r.]
  5. Salihović M. i in., Determination of Caffeine in Different Comercialy Available Green and Black Teas, https://www.researchgate.net/publication/294548505_Determination_of_Caffeine_in_Different_Comercialy_Available_Green_and_Black_Teas, [dostęp 06.11.2023 r.]
  6. Stępień M. i in., Ekstrakt z zielonej herbaty w leczeniu nadciśnienia tętniczego, https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/28687/23456, [dostęp 06.11.2023 r.]
  7. Stępień M. i in., Rola ekstraktu zielonej herbaty w leczeniu otyłości, https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/viewFile/28683/23452, [dostęp 06.11.2023 r.] 
O autorze
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Jestem absolwentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach na kierunku Dietetyka ze specjalnością dietetyka kliniczna i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu na kierunku Sport ze specjalnością żywienie i suplementacja w sporcie. Po ukończeniu studiów zaciekawiła mnie tematyka edukacji żywieniowej. Swoją wiedzę dietetyczną i doświadczenie w pracy z pacjentami przekazywałam poprzez publikowanie specjalistycznych artykułów, przeprowadzanie tematycznych webinarów i prowadzenie zajęć z dietetyki w szkole policealnej. Od kilku lat zajmuję się copywritingiem, gdzie łącze ze sobą dwa moje największe zainteresowania – pisanie i dietetykę. Prywatnie jestem fanką książek historycznych i fantasy. W wolne weekendy wyjeżdżam w góry, a popołudniami ćwiczę fitness.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Jestem absolwentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach na kierunku Dietetyka ze specjalnością dietetyka kliniczna i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu na kierunku Sport ze specjalnością żywienie i suplementacja w sporcie....
Przeczytaj więcej od tego autora