Dzika róża
Dzika róża – właściwości
Dzika róża słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych, dlatego robi się z niej różne preparaty lecznicze, takie jak sok z dzikiej róży czy syrop z dzikiej róży. Zarówno płatki kwiatów, jak i owoce rośliny wzmacniają odporność organizmu i niwelują stany zapalne. Mają właściwości detoksykujące i wzmacniające naczynia krwionośne. Ze względu na to dzika róża jest wykorzystywana między innymi w leczeniu nadciśnienia, reumatyzmu, dolegliwości układu pokarmowego i chorób układu moczowego. Herbata z dzikiej róży ma działanie uspokajające – redukuje napięcie i ułatwia zasypianie.
Na jakie konkretnie dolegliwości może pomóc dzika róża?
Warto spożywać soki, herbaty lub syropy z dzikiej róży szczególnie podczas leczenia:
- Przeziębienia,
- Zapalenia pęcherza,
- Wrzodów żołądka,
- Refluksu żołądkowego,
- Reumatoidalnego zapalenia stawów.
Dzika róża – właściwości spożywcze
Na bazie dzikiej róży można przygotować różnorodne produkty spożywcze, między innymi napary ziołowe, dżemy, marmolady oraz syropy. Owoce i kwiaty dzikiej róży można łączyć z innymi, naturalnymi superfoodami, na przykład z kwiatami hibiskusa czy syropem z czarnego bzu. Przetwory przygotowane z dzikiej róży mogą stanowić zarówno smaczny, jak i wartościowy dodatek do napojów i deserów. Przykładowo w okresie jesiennym oraz zimowym syrop z dzikiej róży można dodawać do rozgrzewającej herbaty, stymulując w ten sposób działanie układu odpornościowego.
Kosmetyki z dzikiej róży
Dzika róża to roślina chętnie wykorzystywana w kosmetyce. Z dodatkiem ekstraktów i olejów z tej rośliny powstają między innymi kremy, mydła, hydrolaty, serum oraz olejki do twarzy i ciała. Mają one działanie regenerujące, przeciwstarzeniowe i rozjaśniające przebarwienia. Dzika róża normalizuje wydzielanie sebum przez skórę i działa na nią przeciwzapalnie, dzięki czemu kosmetyki z jej zawartością mogą wspierać kuracje przeciwtrądzikowe. Kosmetyki z dziką różą zwiększają elastyczność skóry, co daje efekt przeciwzmarszczkowy i poprawia owal twarzy.
Jakie składniki odżywcze zawiera dzika róża?
Skąd biorą się wszystkie wyżej wymienione właściwości dzikiej róży? To bezpośrednia zasługa znajdujących się w roślinie cennych organicznych związków chemicznych. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na witaminy, jakie zawiera dzika róża:
- Witamina A – wzmacnia wzrok i odporność, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,
- Witamina C – dzika róża ma jej bardzo wysoką zawartość: nawet do 3000 mg w 100 g soku. Stymuluje działanie układu immunologicznego,
- Witaminy z grupy B – wspierają prawidłowy metabolizm i działanie układu nerwowego. Wzmacniają skórę i błony śluzowe.
Oprócz witamin dzika róża stanowi także bogate źródło:
- Kwasu foliowego, który wspomaga tworzenie i dojrzewanie nowych komórek,
- Antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych garbników,
- Detoksykujących i obniżających poziom cholesterolu pektyn,
- Działających przeciwnowotworowo flawanoidów.
Suplementy diety z dziką różą
W ofercie naszej drogerii internetowej znajduje się szeroki wybór suplementów bazujących na dzikiej róży lub zawierających jej dodatek.
- Syrop z dzikiej róży – łagodzi ból gardła i niestrawność.
- Tabletki z dzikiej róży – działają na organizm rewitalizująco i zwiększają poziom energii.
- Sok z dzikiej róży – wspiera trawienie, wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia.
- Herbata z dzikiej róży – reguluje poziom cukru we krwi.
Kiedy zbierać dziką różę?
Osoby, które pragną samodzielnie przygotować przetwory z dzikiej róży, potrzebują odpowiednio dojrzałych kwiatów lub owoców tej rośliny. Ważne, aby wybrać dziką różę, która rośnie w czystym środowisku, mając pewność, że nie stosowano na niej szkodliwych nawozów i oprysków. Dzika róża kwitnie w czerwcu i jej kwiaty należy zebrać i wysuszyć, zanim przekwitną. Owoce dzikiej róży dojrzewają w sierpniu i zbiera się je, zanim zmiękną – zwykle na przełomie sierpnia i września. Owoce należy oczyścić z pestek. Można wycisnąć z nich sok, poddać je suszeniu lub przygotować z nich dżem albo syrop.
Jak przygotować herbatę z dzikiej róży i dlaczego warto ją pić?
Suszone płatki dzikiej róży to na ogół dodatek do innych herbat i naparów ziołowych. Natomiast prawdziwa herbata z dzikiej róży powstaje na bazie owoców tej rośliny. W tym celu owoce należy wydrążyć z pestek i ususzyć. Po ususzeniu można zalewać wrzątkiem kilka owoców, zaparzać je przez 15-20 minut, a następnie odcedzić napar. W razie potrzeby można dodatkowo podgrzać herbatę. Herbata z dzikiej róży to cenny napój szczególnie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy pomaga w leczeniu przeziębienia i zwiększa naturalną odporność na infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Oprócz tego herbata z dzikiej róży działa też przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.
Co warto wiedzieć o soku z dzikiej róży?
Ze względu na silne właściwości detoksykujące sok z dzikiej róży zalecany jest do regularnego spożycia w szczególności osobom starszym oraz chorującym przewlekle. Ponieważ ma wysoką zawartość flawanoidów i antyoksydantów, sok z dzikiej róży zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób o podłożu neurodegeneracyjnym. Warto mieć na uwadze, że ze względu na wysoką zawartość witaminy C sok z dzikiej róży zwiększa przyswajanie żelaza przez organizm. Zatem przy jednoczesnej suplementacji żelaza warto skonsultować się z lekarzem co do picia soku z dzikiej róży.
Przeciwwskazania do picia soku z dzikiej róży
Chociaż sok czy syrop z dzikiej róży mają naturalne pochodzenie, nie każdy powinien decydować się na ich regularne picie. W składzie soku znajduje się rugosyna E, która u osób po zawale serca, zatorze płucnym lub ze zdiagnozowaną zakrzepicą krwi może zwiększać ryzyko kolejnych zakrzepów.