Czosnek
Czosnek – zastosowanie przy infekcjach
Czosnek zawiera w sobie sporo cennych substancji leczniczych – związki flawonoidowe i śluzowe, aminokwasy, witaminy (w tym witaminy B1, B2, A i C), sole magnezu, potasu i wapnia, nikiel, chrom, kobalt, saponiny oraz cukry. Najważniejszymi składnikami obecnymi w warzywie są jednak olejki eteryczne z siarczkami i allicyną o charakterystycznym mocnym zapachu.
Co ważne, czosnek wspiera leczenie wirusowych infekcji układu oddechowego. Lotne związki siarki i olejki eteryczne ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny i działają napotnie, co obniża gorączkę. Podczas przeziębienia czy innej choroby typowej dla sezonu jesienno-zimowego warto pić zmiażdżony czosnek z ciepłym mlekiem i miodem, aby rozgrzać ciało i udrożnić drogi oddechowe.
Olejki eteryczne ze związkami siarki zawarte w białym warzywie działają jak naturalny antybiotyk. Zwalczają chorobotwórcze bakterie takie jak paciorkowiec albo gronkowiec złocisty. Spożywanie czosnku nie narusza jednak naturalnej flory bakteryjnej ludzkiego ciała. Co więcej, regularne jedzenie pachnącego warzywa ogranicza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, żołądka i jelita grubego.
Czosnek to źródło antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Allicyna zawarta w czosnku jest bogata w związki siarki. Wspomniane substancje wspierają układ odpornościowy. Uczestniczą w produkcji limfocytów wyłapujących patogeny i usuwających je z organizmu. Ze względu na wspomniane właściwości czosnek często wzbogaca suplementy na odporność. Pracę układu immunologicznego i funkcjonowanie całego ciała wspierają także obecne w warzywie witaminy C i PP. Po kapsułki czy tabletki z czosnkiem warto zatem sięgać jesienią i zimą, gdy ciało potrzebuje wzmocnienia przed walką z patogenami.
Czosnek przy nadciśnieniu
Czosnek wyróżnia się właściwościami przeciwzakrzepowymi. Podobnie jak aspiryna zmniejsza lepkość krwi i wspomaga działanie substancji antyagregacyjnych. Jego spożywanie możne też wpływać na uregulowanie, obniżając zły cholesterol (frakcja LDL), bez jednoczesnego spadku dobrego cholesterolu (frakcja HDL). Ma więc pozytywny wpływ na profil lipidowy. Jedzenie aromatycznego warzywa pomaga również zmniejszyć całkowity poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki opisanym właściwościom czosnek, obok kwasów omega, występuje w preparatach pomagających utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu.
Omawiane warzywo i zawarte w nim substancje wpływają na funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego. Powodują rozkurcz naczyń krwionośnych, co przeciwdziała zawałowi serca i udarowi. Roślina zmniejsza ponadto zmiany miażdżycowe.
Regularne spożywając czosnek, można poprawić elastyczność naczyń krwionośnych i tym samym usprawnić przepływ krwi. Warzywo pomaga też naturalnie obniżyć ciśnienie tętnicze. Warto jednak pamiętać, że spożywanie tego składnika nie może zastąpić przyjmowania leków na nadciśnienie.
Jaki wpływ ma czosnek na odchudzanie?
Czosnek może też pomóc w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Roślina działa rozkurczowo i żółciopędnie. Przyspiesza także pracę jelit. Spożywanie warzywa zapobiega powstawaniu wzdęć. Chociaż czosnek ma dość ostry smak, ogranicza występowanie zgagi.
Jedzenie pachnącego warzywa zaleca się osobom na diecie redukcyjnej. Czosnek hamuje apetyt i przedłuża uczucie sytości, co przeciwdziała objadaniu się. Składnik przyspiesza też metabolizm i pomaga spalać więcej kalorii poprzez pobudzanie układu nerwowego do wytwarzania adrenaliny. Warzywo powinno być zatem elementem diety każdego, kto chce zgubić zbędne kilogramy.
Inne zalety stosowania czosnku
Czosnek to warzywo o szerokim zastosowaniu zdrowotnym, dlatego powinien znaleźć się na liście obowiązków produktów w diecie bądź suplementacji (opcja idealna dla tych, którzy nie lubią jego smaku i zapachu). Warto jednak pamiętać, że warzywo nie może być jedzone w nadmiarze. Zbyt duże spożycie czosnku może podrażnić, a nawet uszkodzić wątrobę.
- Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy czosnek redukuje wolne rodniki i przeciwdziała powstawaniu nowych. Ze względu na wspomniane działanie warzywo pomaga spowolnić starzenie się komórek ciała.
- Wspomaga naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu pajączków i żylaków.
- Ajoen występujący w warzywie działa przeciwnowotworowo. Wywołuje zaprogramowaną śmierć leukemicznych komórek rakowych oraz hamuje ich rozwój.
- Dzięki zawartości witaminy B6 czosnek ogranicza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomaga też zredukować dolegliwości bólowe w trakcie miesiączki.
- Aliksyna i wanad obecne w czosnku imitują działanie insuliny i obniżają poziom glukozy we krwi. Wspomniane efekty stwierdzono w przypadku cukrzycy typu I i II. Ze względu na tę właściwość osoby z hipoglikemią powinny uważać, spożywając opisywane warzywo.
Związki znajdujące się w czosnku aktywują enzymy wątrobowe i pomagają usuwać toksyny z ciała. Przedstawiając właściwości aromatycznego warzywa, nie można zapomnieć o tym, że zwalcza ono grzyby typu Candida, Saccharomyces i Pichia. Składniki obecne w czosnku działają także przeciwpierwotniakowo. Allicyna redukuje wzrost Giardia lamblia, Crithidia fasciulata, Leptomonas colosoma i Leishmania major.
Suplementy z czosnkiem – czy tak samo skuteczne?
Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości czosnku, wystarczy spożywać 1 zmiażdżony ząbek dziennie. Jeśli jednak nie przepada się za intensywnym smakiem i zapachem świeżego warzywa, można zdecydować się na czosnek w tabletkach lub kapsułkach. W preparatach zawierających wspomniany składnik nierzadko zawarte są dodatkowe substancje aktywne takie jak bioflawonoidy cytrusowe albo żeń-szeń.
Kupując czosnek w kapsułkach czy tabletkach, warto pamiętać, że zawartość sproszkowanego czosnku w preparacie nie jest równa ilości allicyny, czyli substancji odpowiadającej za lecznicze właściwości warzywa. Najlepiej stosować suplementy zawierające najwyższą dostępną dawkę alliny i enzymów czosnkowych. Warto zwracać też uwagę na podany potencjał allicyny – maksymalną ilość substancji, jak może być wytworzona w układzie pokarmowym w trakcie trawienia preparatu.
Suplementy mogą zawierać:
- czosnek sproszkowany,
- olejek czosnkowy,
- suche lub olejowe wyciągi z rośliny.
Ich przyjmowanie zaleca się przede wszystkim w okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, a także w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu. Jeżeli chcesz wzmocnić swoją odporność, zdecyduj się na czosnek w tabletkach z dodatkiem tranu lub cynku. Pamiętaj, by sproszkowane warzywo zostało pokryte powłoką odporną na działanie kwasu żołądkowego. Optymalne pH do wytwarzania allicyny z czosnku panuje w dwunastnicy.
Jak bezpiecznie suplementować czosnek?
Suplementy ze sproszkowanym warzywem nie powinny być łączone z lekami przeciwzapalnymi takimi jak ibuprofen, kwas acetylosalicylowy czy naproksen. Preparaty mogą nasilić działanie przeciwzakrzepowe czosnku. Ponadto nie należy spożywać omawianych suplementów przez 7 dni przed planowanym zabiegiem chirurgicznym lub stomatologicznym, dlatego że zwiększają one ryzyko wystąpienia krwawienia. Jeżeli przyjmuje się paracetamol, należy jeść czosnek i preparaty nim wzbogacone z umiarem. Połączenie wspomnianych substancji może uszkodzić wątrobę.