Opis
Właściwości
Ekstrakt z kory brzozy to mieszanina betuliny (>95%), kwasu betulinowego oraz lupeolu. Zawiera ponadto kwas oleanolowy, kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy) oraz skondensowane katechiny. Betulina należy do grupy triterpenów, jest jedną z pierwszych substancji wyodrębnionych z materiału roślinnego. Największe jej ilości znajdują się w zewnętrznej warstwie kory białych gatunków brzóz. Zawartość betuliny w korze brzozy może wahać się od 20 do 30% i jest ona zlokalizowana w postaci krystalicznych skupisk w warstwie korowej, w dużych cienkościennych komórkach powstających na wiosnę. To od obecności betuliny pochodzi białe zabarwienie tych drzew.
Brzoza biała [łac. Betula alba]
Posiada charakterystyczną sylwetkę o ażurowej koronie i wyróżniającą białą korę. Kolor ten brzoza zawdzięcza betulinie, substancji o kierunkowym, dobroczynnym działaniu. Brzoza, jako drzewo, symbolizuje radość. Jest jedną z ważniejszych roślin zielarskich: sok z brzozy (oskoła) jest znany ze swych właściwości odżywczych i oczyszczających, napary z liści są pomocne przy tonizowaniu skóry, a z drewna i kory pozyskuje się dziegieć, naturalny preparat, skuteczny w przypadku wielu problemów skórnych.
Skład INCI
Jak stosować
Przeznaczenie
Ostrzeżenia
Pojemność
Producent
Łąka 260F
36-004 Łąka k/Rzeszowa