Obiadki dla niemowląt – zupki, słoiczki

  (152)

Obiadki dla niemowląt w słoiczkach to wygodny sposób na uzupełnienie codziennego jadłospisu malucha. Gotowe dania z warzyw, owoców i mięsa najwyższej jakości od sprawdzonych producentów pokochają zarówno dzieciaki, jak i ich zabiegani opiekunowie.

Sortuj według
Obiadki i zupki

Obiadki i zupki

Rozszerzanie diety dziecka

Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dzieci do 6. miesiąca życia powinny spożywać wyłącznie mleko (najlepiej mleko matki). Potem taki pokarm nie wystarcza już do pokrycia zapotrzebowania młodego organizmu. Rozszerzanie diety maluszka to element tzw. programowania metabolicznego, które zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych i alergii. Pamiętaj, że to maluch powinien decydować, czy zje dany posiłek i w jakiej ilości. Pomoże mu to w nauce regulowania uczucia głodu i sytości.

Każdy nowy produkt (warzywo, owoc czy zboża) trzeba podawać niemowlęciu łyżeczką w postaci gładkiego puree (3-4 łyżeczki). Świetnie sprawdzają się słoiczki dla dzieci zawierające tylko jeden składnik, np. marchewkę czy brokuły. Po podaniu takiej nowości malcowi trzeba go uważnie obserwować, aby wyłapać ewentualne niepożądane reakcje.

Jeśli dany posiłek nie służy maluchowi, należy go wyeliminować z menu. Jednak specjaliści radzą, żeby nie podejmować takiej decyzji pochopnie i zaproponować dziecku konkretny produkt kilka, a nawet kilkanaście razy. Nie ma więc obaw, że w lodówce zaczną się piętrzyć napoczęte jednoskładnikowe obiadki dla niemowląt.

W jakiej kolejności podawać maluchowi nowe produkty?

Najpierw warzywo, owoc lub zboże – i najlepiej zacząć właśnie od warzywnego puree. Potem można wprowadzić mięso (drób bez skóry, królika, wołowinę i jagnięcinę), ryby oraz jajka (żółtko i białko). Ryby należy podawać na początku raz w tygodniu, a jeśli nie zaszła reakcja alergiczna – dwa razy.

Gotowe słoiczki dla niemowląt – jakie wybierać

Jak wybierać gotowe słoiczki dla niemowląt? Obiadki dla dzieci mają odpowiednie oznaczenia na etykietach, które informują od którego miesiąca można je podawać maluchom. Przed zakupem kieruj się przede wszystkim wiekiem swojego maluszka. Jak już wspomniano, warto zacząć od posiłków jednoskładnikowych, a potem wprowadzać zupki (np. rosołek, dyniową czy pomidorową), dania (kluseczki z warzywami) czy mieszanki jarzynek.

Producenci prześcigają się w przygotowywaniu „dorosłych” dań w wersjach dostosowanych do niemowląt. W ofercie naszej drogerii internetowej znajdziesz chociażby spaghetti po bolońsku, schabik ze śliwką, risotto czy gulasz.

Obiadki dla niemowląt – czego unikać w składzie?

Słoiczki dla niemowląt nie powinny zawierać takich składników, jak konserwanty:

  • słodziki,
  • syropy,
  • wzmacniacze smaku,
  • sztuczne aromaty,
  • sól.

Wskazane są za to naturalne przyprawy i delikatne zioła, np. koperek (suszone i świeże). Maluchy mają bardziej wyczulony smak niż dorośli, dlatego obiadki dla niemowląt nie mogą zawierać zbyt dużej ilości przypraw. Nie doprawiaj ich, nawet jeśli po spróbowaniu dania czy zupki dla dzieci w słoiku uznasz, że są nieco mdłe!

W gotowych obiadkach dla dzieci nie znajdziesz również:

  • drapieżnych ryb morskich (np. tuńczyk, makrela) – w ich mięsie mogą kumulować się niebezpieczne toksyczne substancje,
  • podrobów – z podobnych przyczyn,
  • miodu naturalnego – ze względu na wysoką kaloryczność oraz ryzyko zatrucia przetrwalnikami bakterii Clostridium botulinum, które prowadzi do botulizmu dziecięcego.

Domowe słoiczki dla niemowląt

Przygotowując własne słoiczki dla dzieci, unikaj tych wszystkich składników, które opisano w poprzednim śródtytule. Pamiętaj, że dosalanie posiłków dla maluchów kostkami rosołowymi, bulionetkami czy gotowymi „przyprawkami” z glutaminianem sodu również nie jest wskazane.

Dawniej zalecano, aby w czasie przygotowywania zupki dla dzieci najpierw gotować mięso i wylewać wywar, a następnie dodawać go do warzyw. Jednak badania dowiodły, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli samodzielnie przygotowujesz słoiczki dla niemowląt, możesz ugotować mięso razem z warzywami. Na początku w porcji powinno być 15 g mięsa (po ugotowaniu 10 g), a w 12. miesiącu 25 g (20 g po ugotowaniu).

Zmieniły się też zalecenia dotyczące jajek. Kiedyś najpierw podawano dziecku połowę żółtka (co drugi dzień), następnie całe żółtko, a pod koniec 12. miesiąca życia całe jajko. Jednak jak pokazały testy, nie ma to wpływu na zmniejszenie potencjału alergizującego jajek. Jeśli chcesz przygotować obiadki dla dzieci zawierające jajka, ugotuj je osobno i dodaj do warzyw.

Co jeszcze musisz wziąć pod uwagę, jeśli chcesz przygotować domowe dania w słoikach? Żywność dla dzieci (taka jak gotowe słoiczki dla niemowląt) musi spełniać niezwykle restrykcyjne normy np. dotyczące zawartości pestycydów. Weź przykład od najlepszych producentów i kupuj dla swojego malucha ekologiczne, organiczne warzywa, owoce i mięso od sprawdzonych dostawców.

Pamiętaj, że domowe słoiczki dla dzieci powinny zostać poddane pasteryzacji. Dzięki temu można je przechowywać nawet kilka miesięcy. Innym sposobem wypróbowanym przez mamy jest przekładanie gładkiego puree do opakowań na kostki lodu i mrożenie. Takie mini-porcje idealnie nadają się dla maluszka, który przecież naprawdę mało zjada.

Marki powiązane z kategorią: Obiadki i zupki